RestauratieIn  december 2005 werd de stichting Schaapskooi Opende opgericht, met als doel de schaapskooi te restaureren. Er werden gelden bijeengebracht en vrijwilligers deden hoofdzakelijk het werk. Dit resulteerde in een prachtig gerestaureerde schaapskooi, die vrij toegankelijk is voor het publiek. In juni 2009 vond de feestelijke opening plaats.

Ontginning en verval schaapskooi

In 1920 heeft een van de grootste ontginningswerkzaamheden plaats gevonden. Het gebied tegenover Provincialeweg 103, de ontginningsweg en verder, werd met een stoomploeg van heidegebied omgevormd tot bouw- en grasland.  De schaapskooi heeft in de Tweede Wereldoorlog nog een tijdje dienst gedaan als varkenshok. De Noordelijke zijkant was toen opgetrokken met rode stenen. Met het verdwijnen van de heide en de schaapskudden, raakte ook de schaapskooi Opende steeds verder in verval, zodat er niet veel meer overbleef dan een bouwval.

 

Heidelandschap en schaapskooi.In Opende hebben vroeger vele schaapskooien gestaan. De schapen en daarmee de kooien waren belangrijke elementen in de cultuur van het heidelandschap en de ontginning daarvan.

De schapen werden op de heide gehoed door een herder. s Avonds werden ze weer naar de kooi gebracht, waar de meeste mest dan ook in terecht kwam. Zo’n kooi werd gestrooid met o.a. heideplaggen, die op de heide geplagd werden met een plaggehak en plaggezicht.

Het mengsel van plaggen en mest werd weer gebruikt op de gespitte of ontgonnen heide. Dit proces bepaalde eeuwen lang de ontginning in de arme heidegebieden, waarvan Opende deel uit maakte.Schaapskooi OpendeDe schaapskooi Opende dateert van +/- 1875. In dat jaar is deze namelijk terug te vinden op oude kaarten, in combinatie met een boerderij, die afgebrand is en weer opgebouwd is aan de andere kant van de Provincialeweg.

HISTORIE

Stichting Schaapskooi Opende

 

NIEUWS
 
 24 maart 2018 werkdag 

Even weer de kooi gereed gemaakt voor het seizoen. De picknicktafel weer naar buiten, de kooi schoon, zodat de schapen en lammetjes er in kunnen en het laatste stukje hekwerk geplaatst. 

 


  • w-facebook
  • w-googleplus
VOLG ONS:

Schaapskooi Opende 2015

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now